14 De Heilige Maagschap

Dit monumentale drieluik is in feite een familieportret. Afgebeeld is de familie van Anna, de moeder van Maria. Anna is maar liefst driemaal getrouwd geweest! Haar drie mannen, haar kinderen, schoonzoons en kleinkinderen, waaronder natuurlijk Maria, Jozef en Jezus, komen allemaal op dit drieluik voor. Zo’n schilderij wordt een Heilige Maagschap genoemd. Magen betekend in dit geval verwanten. Maria’s ouders Joachim en Anna worden in de bijbel niet genoemd maar in de middeleeuwen wordt het verhaal van Anna steeds belangrijker. Zij was immers degene die Maria had opgevoed waardoor zij de moeder van Christus kon worden. Er ontstond ook steeds meer belangstelling voor haar geschiedenis en haar familie. De staande echtgenoot, voor u rechts op het middenpaneel, kijkt wel heel direct het beeld uit. Ook heeft de man karakteristieke gelaatstrekken, meer dan de andere figuren. Wellicht is dit een portret van de schilder.

Wilt u meer weten over het afgebeelde op dit schilderij, kies A. Wilt u meer weten over de gouden zwikken op het schilderij? Kies B.

AB

Press play to start the audio from the beginning

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh heeft een lange bouwgeschiedenis en kende veel verschillende bewoners. Het was lange tijd het stamslot van de machtige heren en graven van den Bergh. In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel. Hij verzamelde er een voor Nederland unieke kunstverzameling. Ook mogelijkheid tot feesten en logeren!