Wij vragen u om de objecten in deze ruimte niet aan te raken. Het zijn kunstobjecten uit de museumcollectie. Ook vragen wij u om niet op de vensterbanken te gaan zitten. Ze zijn van glas gemaakt en breken snel. Deze enorme ruimte bestaat eigenlijk uit drie kamers: de zitkamer, de werkkamer en de eetkamer. Ze kunnen van elkaar gescheiden worden door een schuifwand en een gordijn. De afwezigheid van tussenwanden is typisch voor het Nieuwe Bouwen, net als de lange strook ramen over de hele voorgevel – zo’n 15 meter glas! Dit heeft te maken met de constructie van het huis, die bestaat uit een skelet van stalen balken. Daardoor hebben de wanden, ook de buitenmuren, geen dragende functie, en kan onbeperkt glas worden gebruikt. De stalen balken zijn trouwens duidelijk te zien: het zijn de vierkante kolommen bij de ramen, bekleed met lichtgele glasplaten. Toen de heer en mevrouw Sonneveld verhuisden lieten zij al hun oude meubels achter. Voor het nieuwe interieur, dat de architect ontwierp, werd alles nieuw aangeschaft. “Zij mochten nog geen Perzisch tapijtje houden”, merkte een kennis van de familie op. Er werd gekozen voor stalen buismeubels, omdat die modern, licht en open waren. De oranje fauteuils in de zit- en werkkamer zijn replica’s. [X] Maar er staan hier ook enkele oude meubels zoals het bureau voor het raam waar mevrouw Sonneveld haar brieven schreef. En de Steinway-vleugel, die werd bespeeld door de oudste dochter Puck, die erg muzikaal was. De keuze van de kleuren is opmerkelijk: vooral beige en bruintinten, gecombineerd met een enkel heldergeel accent van de bureaustoel. Deze kleuren lijken niets op het grijs, zwart en wit dat zo bij het Nieuwe Bouwen lijkt te horen, en doen eerder denken aan de luxe van de Franse Art Deco-stijl. Verrassend is bovendien de afwisseling van structuren en materialen: gladde stalen buisstoelen, een wollen tapijt, pluizige gordijnen, en wat te denken van de grote bruine wand met de gewaagde metallic verf!
Wilt u meer weten over het Nieuwe Bouwen, toets A. Als u meer wilt weten over de meubels, stoffering en kunstwerken in deze kamer, toets C.
Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De vrijstaande villa uit 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek.