12. Aan de steiger: De Koningssloep

Koninklijke allure, elegantie, mythologie en beeldhouwkunst verenigen zich in… de Koningssloep! De Nederlandse Koningssloep werd tussen 1816 en 1818 gebouwd voor Koning Willem I op de Marinewerf in Rotterdam. De Koninklijke ‘Chaloupe’ zoals de sloep officieel heet is een soort gouden koets te water. De sloep past binnen de eeuwenoude traditie waarbij Europese monarchen met een roei- of zeiljacht deelnemen aan feestelijke gelegenheden te water. Dat gold zeker voor een maritieme natie als Nederland. De Koningssloep is zo’n 30 keer gebruikt, voor staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden. Daarbij gaat het uiteraard niet om snelheid maar om statigheid. De adelborsten moeten na elke slag minimaal 3 seconden rust houden en mogen daarbij de koning of koningin en hun gasten niet aankijken. De laatste keer dat de sloep te water ging was tijdens het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard in 1962. Met 20 adelborsten aan de riemen maakten zij een tocht over de Amstel.

Om meer te horen over de vergulde decoraties van de Koningssloep en de boegversiering, loop naar de voorzijde van de sloep en druk op A.

A

Press play to start the audio from the beginning

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe sterk de maritieme wereld en de samenleving verbonden zijn en specifiek welke impact dit heeft op het leven van zoveel individuen. De collectie van Het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Ontdek 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en ervaar hoe sterk deze verbonden is met de samenleving van vandaag en van de toekomst.